Home Contact
Home Blog Prietenie. Empatie. Emoție. "Ie" cu schepsis

Prietenie. Empatie. Emoție. "Ie" cu schepsis


A fi sau a nu fi prietenie? Asta e întrebarea. Cuvântul m-a boxat prin derizoriul la care s-a ajuns când îl folosim în social media, prietenia pe bune m-a alinat și mi-a restabilit repere. Zilele acestea am tot avut "ședințe" observând repere de "prietenie" pe bune și un cuvânt folosit precum hârtia igienică. Adică bun de pus la coș.

În urmă cu câteva zile, constipată emoțional tare, un prieten a simțit că am nevoie de un șut în dors să mă motivez să fac ce am început de o vreme încoace. Și e unul dintre acei prieteni care nu aruncă vorbe mari, dar face lucruri mari. Unul dintre cei pe care nu i-am văzut de ani, dar simte dincolo de cuvinte. Și se dovedește prieten dincolo de spațiu și, mai presus de orice în lumea mercantilă de azi, de interese. Altruist pe bune, deși nu ar zice.


Cum m-a mobilizat? Fără să-i cer și fără să îmi ceară ceva în schimb, mi-a refăcut blogul corina-stefan.ro. Așa m-am remotivat să scriu, dovadă sunt azi la butoane. Site-ul arată fain acum, e ușor de folosit și de adaptat home-ul cum mă taie capul, inspirația și interesul. Și m-am pus pe scris nu pentru că site-ul e mult mai fain, ci pentru că un om a investit în mine empatie, efort, emoție, timp. A fost prieten.

Au mai fost și alte legături reale, cu profunzime dincolo de desuetul "prieten" din social media. M-am întâlnit cu o prietenă dragă care mă simte dincolo de necuvinte. Știți acel citat "un prieten adevărat te găzduiește acasă când ai nevoie" ( sau pe acolo)? Aceasta este ea, la propriu, și îi mulțumesc că este acolo.


Și apoi alt ceas de taină cu o altă prietenă cu care am împărțit și împărtășit ani și experiențe. Așa am simțit că "prietenia" merită onorată, are locul ei. Prietenia pe bune e izvor de fericire. E valoare pe care nu o plătești contactless. O arată studiile și reafirm, eu fiind cobai analist zilele acestea.

Nu e un cuvânt de social network sau manevră de orice fel. E modul în care putem fi fericiți. Da, putem fi mai fericiți prin prietenie. Voi explica puțin mai jos, argumentând cu ce spun cercetătorii. Britanici sau nu. :)


Până atunci, voi vorbi despre ce este și ce nu este prietenia. După mine și alții.


Prietenia ca propria oglindire


E o vorbă "Cine are un prieten bun nu mai are nevoie de oglindă." Așa văd relația de prietenie. Oglinda a tot ce sunt, față în față cu propriile valori.


E motivul pentru care, cel puțin în ultima vreme, evit să răspund cuvintelor ce aclamă prietenia. Mă opresc la afirmații când pur și simplu nu mă pot oglindi în celălalt.


Dar până atunci ce e prietenia? Sau, mă rog, o definiție aproape de cum o văd eu.

Wikipedia are cea mai detaliată definiție a prieteniei sau, mai bine spus, cea mai aproape de cum văd eu prietenia:


"Prietenia este o relație afectivă și de cooperare între ființe umane, care se caracterizează prin sentimente de simpatie, respect, afinitate reciprocă. Prietenia presupune o atitudine de bunăvoință reciprocă, suport reciproc la nevoie sau în criză de loialitate, buna-credință și altruism. Relația de prietenie se bazează pe încrederea reciprocă. Opusul prieteniei este dușmănie.

Prietenia este manifestată prin oricare din calitățile următoare:

  • Prietenul la nevoie se cunoaște. (proverb)
  • dorința de bine pentru cealaltă persoană
  • simpatie
  • onestitate, chiar și în situații în care alții s-ar feri să spună adevărul
  • înțelegere reciprocă
  • compasiune
  • încredere reciprocă
  • ajutor în situații de cumpănă
  • bucurie de prezența celeilalte persoane"

Sunt aproape 100% de acord cu această definiție, mai puțin cu opusul ei. Opusul prieteniei poate fi la fel de bine antipatia, nepăsarea, manipularea, trădarea, egoismul, antipatia, interesul, neîncrederea"¦ Tot ce opus trăsăturilor prieteniei.


Simpatie

Simpatia e treaba aia cu văzut, plăcut, rânjit în interior. E o conexiune, dar emoționalul nu e implicat la turație maximă. Ne plac prietenii noștri, nu?

Empatie și Emoție

Empatia te conduce în simțire. Empatia te pune în pielea celuilalt și ajungi să simți bucurie și durere cu și pentru celălalt. Și, pentru că simți, cumva știi ce are nevoie sau nu, ce întristează sau bucură persoana din relație. Empatia e ca un schimb de pantofi. Simți că celălalt e confortabil în pielea lui sau, dimpotrivă, e încătușat. Empatia e ca o haină grea și groasă pe vreme de iarnă. Asta pentru că un altcineva e acolo să îți spună o vorbă caldă când sufletul e în frig. E acel mecanism interior care întinde o mână instinctiv când altul e pe muchie. Care știe dincolo de cuvinte când să planteze o sămânță de bine, când terenul e arid, când să ude planta să înflorească floarea și rodul.


De fapt, ce e empatia?

Definiția din DEX e limitativă, în schimb, Very Well Minded pune cel mai bine în cuvinte definiția empatiei:


"empatia este capacitatea de a înțelege emoțional ceea ce simt ceilalți oameni, de a vedea lucrurile din punctul lor de vedere și de a te imagina în locul lor. În esență, înseamnă să te pui în poziția altcuiva și să simți ceea ce simte celălalt".

Empatia - bună sau nebună?

Am citit niște opinii că empatia ar fi un mare Nu, că nu ar fi sănătos să simți ce simte celălalt. Poate știu "păreriștii"ceva, dar eu sunt empat, unul veritabil, și Simt altceva.

Empatia pentru mine e un dar, pentru că pot cuprinde cealaltă persoană dincolo de vorbe. Și, explicabil sau nu, adevărații mei prieteni sunt empați și foarte sensibili la emoții. Empatia e un paratrăznet împotriva emoțiilor false, jucate, a minciunii. Nu mă pot feri de cum sunt, dar pot alege cine îmi stă în jur, cine ține firul întins al emoțiilor.

Pentru un empat nasol e când în jur e prea mult nasol și măști care dor. Simte fiecare greutate, fiecare falsitate, fiecare minciună. Aiurea e când se lasă mințiți cu bună știință fiindcă simt că dincolo de vocea care ridică în slăvi prietenia, stă falsitatea.

Nu știu ce fac alții. Tot ce pot face eu, pe cât pot, e să elimin sau să dizolv din măștile din jur.


Empatia ajută între prieteni, dar și în business

Nu sunt singura care spune că empatia e un dar. Extinzând dincolo de prietenii, empatia e cel mai mare e argument al leaderilor. Până la urmă, chiar în mediul de muncă se creează astfel de relații.

În contextul în care nivelul de stres a crescut cu 67 % în rândul populației, organizațiile sunt copleșite de nefericire. Un lider empat nu doar că va simți nefericirea, ci va căuta să ofere condiții de bună stare în jur. Pentru bine lui și al celorlalți.


Așa că jocul ăla de lider dur și cool aduce o echipă mai puțin coagulată, decât unui leader care își dă voie să simtă și să ofere.


Reciprocitate

Am spus celorlalți mai sus. Era vorba despre leadership, dar revin la prietenie. Prietenia implică reciprocitate. Când cineva abuzează de cuvântul prietenie pentru a manipula sau obține chestii, fără a da înapoi, întrebă-te cât de adevărată este relația dincolo de cuvânt.


Asta nu înseamnă că e pe îmi dai, îți dau și suntem prieteni. Sunt vremuri când balanța înclină pentru unul sau altul. Și oricum, așa cum văd, prietenia e altruistă.

Onestitate

Un prieten adevărat îți spune adevărul, chiar și atunci când doare, indiferent că este despre el sau despre tine. Am primit mângâieri pe cap, ca să fie bine să nu fie rău, am primit și zguduieli oneste. Cine credeți că a rămas în jurul meu?

Încredere

Orice relație se bazează pe încredere, indiferent de natura ei, cu atât mai mult în prietenie când tu, eu, suntem cei care alegem relația. Așa că am lăsat încrederea la final pentru că, pentru mine, cel puțin,încrederea e pilonul oricărei relații.

Ce nu este prietenia? Prietenie - un cuvânt cool, bun de dat cu emoticonu"™ și nu numai

" Cum să nu îl cunosc pe X? Mi-e prieten pe Facebook"! - vă sună cunoscut?


Toată lumea e prietenă cu toată lumea. Avem mii de "prieteni" în social media. Dăm like-uri și inimioare pentru că"¦ ne e prieten. Dar mai avem oare conexiune unul cu celălalt? Ne mai cunoaștem ca oameni vii, reali, dincolo de avataruri?


Prietenia a devenit un cuvânt la modă precum "cool" sau "mișto". Un cuvânt ce se îndepărtează de sensul și de valoarea lui, de profunzimea emoției, de reciprocitatea și altruismul dăruirii. Prietenia a devenit un argument de negociere. " Hai, fă asta pentru mine. Doar îmi ești prieten". "Ajută-mă cu asta"¦ doar îmi ești prieten. " Prietenia a devenit cuvânt de manipulare, de manevră, de toxicitate. Dacă ar fi fost troc, pe îmi dai, îți dau, ar fi fost mai ok, fiindcă ar fi implicat reciprocitate.


Și, precum în proverbele românești cu tâlc, ulciorul nu merge de multe ori la apă. Lucrurile se întorc, te lovesc și nu știi de unde a venit duda. Nasol e că, în tot acest timp, valoarea prieteniei se uzează.


Și când te gândești că tribalii pe asta au pus fundația societății de acum, bazându-se pe relația de prietenie și ajutor comun! Acum când conexiunea se sparge în cioburile unui degețel sau a unei inimoațe pe social media, mă întreb: "încotro ne îndreptăm?"

Ce spun oamenii de știință despre prietenie. De ce să treceți dincolo de inimoața de Facebook?

Un studiu făcut cu peste 300 de mii de oameni din 99 de țări a arătat că oamenii care prioritizează prieteniile au o stare mai bună de sănătate și o stare de bine superioară.


Studenții care au prieteni sunt mai motivați și au rezultate școlare mai bune.


Un alt studiu trans-generațional, purtat de-a lungul a 83 de ani, a arătat că:

"žCel mai clar mesaj pe care îl primim din acest studiu (atunci) de 75 de ani este următorul: relațiile bune ne mențin mai fericiți și mai sănătoși. Punct." - Robert J. Waldinger, actualul șef al studiului, preluat din https://www.inc.com/ .

***

Dincolo de studii, prietenia pe bune e relație dincolo de cuvânt. E timp investit. Nejudecată. Altruism. Efort și reciprocitate. Empatie și Emoție. Prietenia e cu schepsis. Unul care se construiește, în timp, dar care ne face să ne simțim mai conectați, mai bine, mai buni pe termen lung. Tot ce e pe dos ne afectează. În prezent și pe termen lung. Individual și în societate.

Și dacă ne simțim mai bine, mai motivați, mai sănătoși având prieteni pe bune, cum fi lumea noastră când am da valoare relației, iar cuvântul ar avea semnificație?

Resurse:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.570839/full


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513638


https://scholars.fhsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1138&context=theses


https://www.inc.com/jeff-haden/this-80-year-harvard-study-reveals-a-surprising-secret-about-friendship-happiness.html (știre, interpretarea studiului)

https://www.bmj.com/content/337/bmj.a2338 (studiul)


https://www.verywellmind.com/what-is-empathy-2795562


https://www.forbes.com/sites/tracybrower/2021/09/19/empathy-is-the-most-important-leadership-skill-according-to-research/

Sursă foto : pexels.com

BWT: dacă aveți nevoie de un site similar, ușor și rapid de folosit, vă dau contactul. :)

Aboneaza-te la newsletter

Te rugam sa ne spui numele tau
Te rugam sa ne lasi adresa de email